I. Czeglédi Péter napok, Léva

Boobaa küldte be 2011. 05. 12., csütörtök, 22:25 időpontban

Anyai nagyapám a felvidéki Nagysallóban született, kereszteltetett meg és kezdte lelkészi pályáját, így bennünket is meghívtak a lévai I. Czeglédi Péter napok zárórendezvényére.
Először Kiss Pál nagysallai lelkész és családja vendégszeretetét élveztük, aki megmutatta a nagyapámról szóló bejegyzést az egyetlen fennmaradt korabeli anyakönyvben (a megszállás idején egy túlbuzgó katolikus pap nem csak a megkövetelt 1896-ig, hanem 1945-ig adott le minden anyakönyvet, így egy kivétellel a többinek se híre, se hamva azóta sem).

Ebéd után átmentünk Lévára, ahol résztvettünk az istentiszteleten, meghallgattuk keresztapám előadását, két szavalatot, valamint az Ismerős Arcok együttes koncertjét. Érdekes volt látni, hogy teológiai professzorok, püspökök és -nék, mindenféle apróbb-nagyobb egyházi szerzet együtt dúdolja a refrént a Gój Motorosokkal, akik egy felvidéki árvaház megalapításában vettek (elég jelentős) részt. (Betenném a hivatkozást a honlapjukra, ha nem lenne támadó webhelyként bejelentve – valaki biztos „nagyon szereti” őket.) Az ő távozásukról álljon itt egy videófelvétel is.

A napot a lévai református magyar gimnázium dísztermében állófogadással zártuk.