Vaníliás kalács

Boobaa küldte be 2010. 10. 16., szombat, 21:07 időpontban

Múlt hét végén kedvet kaptam kalácsot sütni – viszont mint kiderült, olyan kevés cukrot tettem bele, hogy kenyérként fogyott el. Ma viszont olyannyira sikerült, hogy már az első adagból csak két falat jutott - így már sül is a második. Íme a recept.

3 dl tejbe keverj 1 evőkanál cukrot, tedd 1 percre a mikróba, hogy langyos legyen. Keverj bele 1 cs (7 g) szárított élesztőt és 1 csapott evőkanál lisztet, majd fedd le és meleg helyen futtasd fel úgy másfélszeres térfogatra. A kenyérsütőgép edényébe tégy 1 kávéskanál sót, öntsd bele a felfuttatott kovászt, tégy bele 1/2 kg (13 púpozott evőkanál) lisztet, 4 evőkanál cukrot, 10 ml vaníliaaromát, 5 dkg olvasztott vajat vagy margarint (1 perc a mikróban segíthet), üss bele 1 tojást, majd a kenyérsütő dagasztó-kelesztő programját használd. Figyelj oda rá a dagasztásnál, hogy (mint minden egyéb kenyérsütőgépes tésztánál) a teteje sima legyen, és ne tapadjon az edény oldalára! Ha hozzátapad, tegyél még bele lisztet; ha darabos, vagy rücskös a teteje, tegyél még bele vizet – de egyszerre max. fél evőkanálnyit! A kelesztéskor arra figyelj, hogy az edényből ne másszon ki a tészta – ha elérné az edény tetejét, felesleges végigvárni a programot, vedd ki és haladj tovább.

Mire a kenyérsütőgép végez (nálam 1 óra 20-40 perc), addigra készíts elő egy tetszőleges alakú süteményformát, és kend ki vajjal vagy margarinnal. A tészta a sütőben tovább fog nőni a kenyérsütőgépből kivett térfogatának úgy másfél-kétszeresére, ezt is vedd figyelembe a süteményforma kiválasztásakor – bár nekem nem volt probléma, ha a gépből kivett tészta éppen belefért a formába, mert így sem folyt le. Az előmelegített sütőben (gáznál legkisebb fokozaton) süsd világosbarnára – ez kb. 40-45 perc. Ha a beleszúrt hústűre nem ragad már rá a tészta, készen vagy.

Ízlés szerint keverhetsz bele egyéb aromákat, vagy teljesen ki is hagyhatod; tehetsz bele mazsolát, apróra vágott vagy darált diót, mogyorót, almát, kakaóport, csokoládé- és aszaltgyümölcs-darabokat, díszítheted cukorkákkal (a színes cukorkán a cukormáz egyforma világosszürkére fog pirulni), és így tovább.

A benyomásaidat, egyéb ötleteidet pedig írd meg! ;)

Hozzászólások