Géptöbbszörözés - szabadon

Boobaa küldte be 2006. 09. 29., péntek, 08:30 időpontban

Adott egy gépteremben x darab egyforma hardverű számítógép. Feladat: az egyiken előkészített Frugalware 0.5 (illetve nem sokkal azutáni -current) telepítést a többire is letükrözni. Nehezítés: csak szabad szoftver használható. További nehezítés: a gépeken meglevő korábbi Frugalware partíció helyére kell tenni az újat úgy, hogy a rajtuk levő má$ik rendszer ne sérüljön.

Hozzávalók: egy darab SystemRescueCd, valamint egy ovábbi gép, melynek valamelyik partícióján van hely a frugalos partíció képfájljának.

Eljárás:

 1. A master gépen töröld le a /var/cache/pacman/pkg könyvtár tartalmát. (Az .fpm-eket minek akarnád tükrözni? Inkább spórolj meg némi helyet és időt.)
 2. A további (szerver) gépen bootold be a SysResCD-t (célszerűen a CD tartalmát memóriába másoltatva, hogy utána ki tudd venni).
 3. A CD kivételéhez add ki az eject parancsot (a meghajtó ajtaját máshogy nem tudod kinyitni).
 4. Mountold a képfájlnak való partíciót: mkdir /mnt/my; mount /dev/hdXY /mnt/my; mkdir -p /mnt/my/foobar módon.
 5. Derítsd ki ezen "szerver" gép IP-címét (ifconfig paranccsal); egyúttal gondoskodj róla, hogy amennyiben DHCP-n kapja, ne kapjon mást az elkövetkezendő időkben.
 6. Indítsd el a szerverprogramot partimaged -d /mnt/my/foobar módon.
 7. A master gépen bootold be a SysResCD-t (szintén memóriába másoltatva a CD tartalmát), vedd ki a lemezt, tedd a következő gépbe.
 8. A partimage programban válaszd ki a tükrözendő partíciót, adj neki egy nevet (pl. fw-05), jelöld ki, hogy szerverhez akarsz csatlakozni, írd be az imént megjegyzett IP-címet, és indítsd el a mentést.
 9. Hozz kávét/teát/sört/whatever, amit a munkahely szelleme megenged: ez a lépés nálam 10 percig tartott (úgy 2.1GiB adatot másoltam fel egy ext3 partícióról a szerverre gzip tömörítéssel, ahol keletkezett egy ~780MiB méretű fájl).
 10. A többi kliens gépet is bootold be a SysResCD-vel, válaszd a visszatöltést, add meg a képfájl nevét (a példánál maradva fw-05.000), jelöld ki, hogy szerverhez akarsz csatlakozni, add meg az IP-címét, és hajrá.
 11. A kávéd/teád/söröd/whatever maradékát nyugodtan fogyaszd el: ez a lépés nálam gépenként 3-6 percig tartott (egy 100MBites hálózatban).

Előnyök, hátrányok:

 • Sokkal olcsóbb ez a megoldás, mint Ghosttal, TrueImage-dzsel vagy akármivel tökörészni.
 • Kicsit lassabb, lévén a tényleges sokításkor nem lehet multicastolni (még).
 • NTFS partíció másolására a módszer nem biztos, hogy működik - ezt (még) nem próbáltam, bár állítólag a CaptiveNtfs ott figyel a SysResCD-n. Persze jobb lenne egy ntfs-3g, de hát az még új gyerek...
 • A sokítás végén nem kell újra bohóckodni a grub menü helyreállításával (legalábbis nekem itt és most nem kellett - lehet, hogy azért, mert a partíciók méretén, típusán, elhelyezkedésén, akármi nem változtattam).

Eredmény: az egyik géptermünk gépein ott figyel a legújabb Frugalware körülbelül egy óra meló után, oktatásra előkészítve. Erről úgy két héten belül lesz beszámoló... :)