Frissített Frugalware LiveCD

Boobaa küldte be 2006. 08. 02., szerda, 16:24 időpontban

Szombaton elegem lett abból, hogy nem tudok a főnököm asztalára egy olyan Frugalware LiveCD-t tenni, amin volna OpenOffice.org. Azóta nem kevés időt elcs... szúrtam, néhány tízszer újrageneráltam az isot, de most legalább "elkészült".

Főbb tudnivalók: nincs Gnome, nincs XFCE, nincs rakatnyi fájlkezelő, nincs egy csomó minden. Van viszont KDE, benne oktatóprogramokkal (lévén gimnáziumban dolgozom), van OpenOffice.org, van Firefox, van Thunderbird, van K3b, van Gaim, van XMMS, van MPlayer, van GIMP, van XChat, van amaroK, van dhcp-s hálózat alapértelmezésben, működő egérgörgő (az USB-s egeremen legalábbis működik) - ja és mindez magyarul.

Van viszont vele egy kicsi hiba: a billentyűzet csak félig magyar, ugyanis a hungarumlautok helyett ?-t kapok, valamint az AltGr is sima Altként funkcionál. Lehet tehát mit dolgozni még rajta - akinek van kedve, nagy sávszélessége (összesen 5-600 csomagot tartalmaz a CD, pontos számra nem emlékszem), még nagyobb helye (kb. 2,5GiB kell a /var/tmp/livecd könyvtárban, valamint további >800MiB a munkakönyvtárban), valamint rengeteg időre (kernelfordítás, sysconfig-fordítás és csomagok helyben megléte esetén nálam kicsivel több, mint egy óráig tart az iso elkészítése).

Kicsit átalakítottam a build menetét is: az eddigi pakoljuk fel ezeket a csomagcsoportokat, aztán azokat is, aztán tegyünk még fel csomagokat, ja de mivel kifutottunk a helyből, vegyünk le egy-két csomagot hozzáállás helyett csak a base és az xorg-core csoportok kerülnek fel a CD-re, ezeken felül pedig néhány alkalmazás - uninstall nincs, így két lépésre rövidült a csomagtelepítés. Készítettem továbbá egy Makefile-t is, melynek segítségével elvileg lehetséges egyetlen make paranccsal végigküzdeni magunkat egy iso fájlig.

Ha jól tudom visszaidézni, akkor máshoz nem nyúltam - próbálkoztam még az xconfig --live használatával, de az sajnos - ismeretlen okok miatt - pont az initszkriptekből nem működik. Ja: a stuff elérhető itt.