DrupalMiniCon Szegeden

Boobaa küldte be 2008. 06. 25., szerda, 00:28 időpontban

Ma délután Szegeden jártam a nyári nagy DrupalCon bemelegítőjén. A meleg ellenére kicsit korán érkeztem: fél egykor én voltam az első, aztán úgy tíz perccel egy előtt nyílt az ajtó és érkezett a társaság nagyja, majd ~13.10-kor kezdetét vette az első előadás.

Először a Drupal alapjairól hallottunk egy jól összeszedett előadást Kuszing Jánostól - igaz, a beharangozott CCK+Views csak érintőlegesen került elő. Másodikként a Drupal programozásáról beszélt Havasi Ferenc - aki még sosem programozott Drupalt, jó bevezetőt hallhatott. A szünetben a légkondicionált terem előtti folyosón kaptuk termoszból kávét és hűtött palackból üdítőt a pogácsa mellé - és nem a felszolgáló tehetett róla, hogy a kávé alig volt melegebb az üdítőnél...

A szünet után Zsemlye Ernő beszélt a telepítési profilokról (már-már azt hittem, hogy erre lesz szükségem, mikor egy készülő D6-alapú honlapot a teszt tartalom nélkül szeretnék feltolni a végleges helyére, de aztán kiderült, hogy egyrészt nem feltétlenül erre valók a telepítési profilok, másrészt meg a D6-os változatuk sokkal erőteljesebb és hasznosabb tud lenni). Végül Kristof Van Tomme reklámozta az augusztusi nagy DrupalCont, kb. 5 percenként elmondva, hogy ezen a héten még akciós áron lehet belépőhöz jutni.

Az eseményt egy ad-hoc beszélgetés zárta, ami elsősorban a kapcsolatépítésről szólt - s ahogy Kristof szavaiból kivettem, az augusztusi DrupalCon is leginkább a kapcsolatépítésről, és csak másodsorban a tanulásról szól majd: arról meg nem a mai előadók tehetnek, hogy személy szerint nekem nem sok újat tudtak mondani, hiszen a célközönség elsősorban Drupallal még csak éppen ismerkedőkből állt. Megkérdeztem, vajh' miért nem kerül(t) be a CCK+Views core Drupalba, amikor a többnyelvűség bekerült - a válasz kissé ködösen egyrészt a karbantarthatóságról, másrészt meg a "minél kisebb, annál gyorsabb" elvről szólt. Amikor arra voltam kíváncsi, milyen elgondolások alapján szokás dönteni CCK+Views vagy egyedi modul fejlesztése között, akkor szintén a sebesség volt a kulcs: lehet, hogy CCK+Views alapon hamar össze lehet kattogtatni valamit, amit utána könnyebben lehet bővíteni is (lévén minél közelebb maradsz a Drupal filozófiához, annál jobban/könnyebben tudod használni a rengeteg külső modulokat), ugyanakkor saját kód sok esetben hatékonyabb lehet. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos dolgokat egyszerűen csak saját modullal lehet megoldani...

Összességében a mai nap folyamán többet tanultam a Drupalról, mint máskor egy-két hét alatt - a kiépülőfélben levő új kapcsolatok pedig új lehetőségeket jelent(h)e(t)nek.