Vodafone Huawei K3765 USB modem beüzemelése Frugalware Linuxon

Boobaa küldte be 2010. 07. 12., hétfő, 16:43 időpontban

Elsőre bonyolultnak tűnt, pedig valójában nagyon egyszerű - olyannyira, hogy a szükséges/hiányzó két fájlon kívül mást le se kellett töltenem. Megnéztem az USB azonosítókat is, mert többször ezek voltak a megoldáshoz vezető keresési kulcsszavak:

# lsusb | grep Huawei
Bus 002 Device 007: ID 12d1:1465 Huawei Technologies Co., Ltd.
#

Íme a megoldás.
Telepítsd a usb-modeswitch és usb-modeswitch-data csomagokat (pillanatnyilag csak a -current ágon érhetőek el, ott is csak i686-ra - reménység szerint ez hamarosan javulni fog). Az /etc/wvdial.conf fájlt szerkeszd az alábbiak szerint:

[Dialer Defaults]
ISDN=0
Modem=/dev/ttyUSB0
Baud=460800
Phone =*99#
Ask Password=0
Stupid Mode = 1
Dial Command= ATDT
Init1=ATZ
Init3=ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
Init4=AT+CGDCONT=1,"IP","internet.vodafone.net"
Init5=AT+CGQREQ=3,0,0,0,0,0
Init6=AT+CGQMIN=1,0,0,0,0,0
Auto DNS=1
 
[Dialer mobilnet]
Username =internet
Password =internet

Ezután a sudo wvdial mobilnet paranccsal fogsz tudni csatlakozni (természetesen a wvdial és ppp csomagoknak nem árt telepítve lenniük, valamint a modprobe ppp_deflate paranccsal célszerű a szükséges kernelmodul(oka)t is betölteni.

Magyarázat: ez a kütyü azon újfajta eszközök közé tartozik, melyek először csak háttértárként látszanak. Ezen a háttértáron van az a program, ami átkapcsolja modemre, valamint a szükséges meghajtók, és így tovább - persze ez csak Windowson/Macen megy. Linuxon az usb-modeswitch szolgál erre az átkapcsolásra, amit ráadásul úgy csináltak meg, hogy az udev az eszköz bedugásakor automatikusan átkapcsolja azt modem üzemmódra. Ezután már csak a wvdial beállítása volt hátra, ami egy ubuntus fórumtéma alapján már könnyen ment. Elképzelhető, hogy grafikus felületen is meg lehet oldani azt, amire én a wvdial-t használom, de ezt nem próbáltam.