Ismét megújult a honlap

Boobaa küldte be 2017. 01. 09., hétfő, 20:38 időpontban

Régi tartozásomnak tettem eleget azzal, hogy végre sikerült befejeznem a 6-os Drupalról 8-asra való átállást. Hosszú folyamat volt ez (valójában már a 8.0.0 megjelenése előtt nekikezdtem), amelynek során rengeteget tanultam a konfiguráció-menedzsmentről, az OOP-ről, a külső szolgáltatásokkal való együttműködésről és úgy egyáltalán a migrációról. Utóbbiról csak annyit, hogy ha a leggyakrabban használt modulokon túl egyebet is használsz (mint például én a taxonómia-kifejezésekkel való láthatóság-szabályozást), akkor célszerűbb inkább nulláról felépíteni a webhelyet, majd azt és csak azt átemelni, ami valóban szükséges.

Hadd soroljam fel az új változat néhány előnyét:

  • Faék-egyszerű, de reszponzív megjelenítés: magyarul végre mobilon és egyéb keskeny kijelzős készüléken is elfogadhatóan lehet böngészni az oldalt.
  • Karbantarthatóság: felsorolni is nehéz lenne, mennyi modul vált feleslegessé. Sok azáltal, hogy a Drupal 6 óta bekerült a magba, másokat meg egyszerűen kikapcsoltam, lévén nem voltak szükségesek az oldal lényegi funkciójához.
  • A hanganyagok immár HTML5 lejátszóval jelennek meg, így mobilon is használhatóbbá váltak.

A háttérben is változott néhány, főleg a látogatók számára kevésbé lényeges dolog: CKEditor, HTML5 fájlfeltöltés és a többi. Használjátok egészséggel – s remélem, több időm lesz a lényegre: a tartalomra, például a kottákra koncentrálni! Ha kérdésed van az átállással vagy a tartalom régi oldalról való átemelésével kapcsolatban, ne habozz feltenni alant.