Nyolc éves a Drupal

Boobaa küldte be 2009. 01. 16., péntek, 09:46 időpontban

IRC-n hívták fel a srácok a figyelmemet Dries tegnapi bejegyzésére; alább egy gyors nyersfordítás.

Ma van nyolc éve, hogy megjelent a Drupal 1.00! A következő kivonat egyenesen az eredeti bejelentésből származik:
A drop.org hosszú tesztidőszak után ma bejelenti a Drupal 1.00 kiadását. A Drupal egy teljes értékű, Apache/PHP/MySQL-re épülő tartalomkezelő/fórummotor, mely alkalmas olyan közösségi híroldalak vagy portálok üzemeltetésére, mint a kuro5hin.org vagy a slashdot.org. Jelenleg található benne fórum, webes adminisztráció, smink támogatás, nyílt beküldési sor, tartalomkezelés, moduláris felépítés, PHP munkamenetek, felhasználókezelés hozzáférés-szabályozással és felhasználónév/profanitás/hosztnév szűréssel, hibanapló, publikus naptármodul, partneroldal modul, RSS/RDF generátor és sok egyéb.

Mikor egyetemistaként dolgozni kezdtem rajta, a Drupal csak egy kis hobbiprojekt volt, mely a webes érdeklődésemet tükrözte. Ahogy azt bárki olvashatja az eredeti bejelentésben, az egyedüli programozóságnak megvoltak a maga szépségei. ;)

8 évet előreugorva már többszázezres felhasználói és többezres fejlesztői táborral és egészséges ökoszisztémával rendelkező globális projekt vagyunk. Az út során próbáltam mindig odafigyelni a közösségre, és bíztam a saját megérzéseimben és morális iránytűmben. Együtt egy bámulatos közösséget építettünk, s ebből adódóan a Drupalon dolgozni továbbra is szeretnivaló dolog. Még nyolc év után is.

Egy nagy projekt nem teheti meg mindig azt, amit egy kis projekt megtehet; több az örökség és a túlmunka, ennek ellenére fontosnak érzem, hogy tartjuk magunkat az eredeti értékeinkhez: innováció, együttműködés és egészséges akarat a kód olyan kisméretűen és egyszerűen való tartására, amennyire ez lehetséges.

Boldog szülinapot, Drupal!

Hozzászólások

Boobaa

2009. 01. 17., szombat, 16:31

Válasz Anomanus (nem ellenőrzött) üzenetére

Te is csak egy Béla lehetsz... ;)